плагиј.арт

Како го читам Блаже Конески денес

Текстот на Мања Величковска, кој беше првонаграден по повод одбележувањето на 70 години од постоењето на Филолошкиот факултет - Блаже Конески, го објавуваме по повод 96 годишнината од раѓањето на Блажета.    Како го читам Блаже Конески денес Мања Величковска   „По извондредно лесната импровизација на некои текстови, одеднаш бев обземен од чувството дека јас песната запрво не ја пишувам, ами повеќе >>

СЕКС НА СОЦИЈАЛИСТИЧКИ НАЧИН
Сто години по октомвриската револуција, ред е да се потсетиме на некои „работи“ кои ни ги донесе попатно.    СЕКС НА СОЦИЈАЛИСТИЧКИ НАЧИН Социолошка студија спроведена во повеќе >>

Македонски превод на Шекспир од 1908 година
РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ХАЏИДИМИТРИЕВ ГО ПРЕВЕЛ ШЕКСПИР ВО 1908 ВО ЗАТВОР ВО ТРИПОЛИ       Препевот на штипјанецот Тодор Хаџидимитриев, изработен во ракопис, со курзивно писмо, според сигнатурата е направен во периодот 17-27 април 1908, во периодот додека одлежувал затворска казна покрај пристаништето Триполи (арапски Тарабулис) на источното медитеранското крајбрежје, во повеќе >>

Фотографии : КЛЕОПАТРА – 25 години уметничка дејност на Александра Мијалкова
Клеопатра – најмистериозна жена на античкиот свет, легендарна освојувачка на срцата, љубовница на Цезар и Марко Антонио, последна владетелка на Египет – повеќе од две илјади години ги инспирира поетите, сликарите, композиторите и режисерите. Нејзиниот лик бил повеќе пати пресоздаван во сите видови на уметност, а денес ние повторно се свртуваме кон историјата на прекрасната и таинствената Клеопатра. повеќе >>

МОБ-ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ     © hakfin повеќе >>

Евгениј Онегин, МОБ
  Познатата приказна на Пушкин за неостварената љубов која Чајковски ја доведува до ново ниво со своите жестоки, срастени ноти. Диригент: Саша Николовски-Ѓумар повеќе >>

Световите во „Црвената соба“
По либрето на Сашо Димоски   Либретото за современиот балет „Црвената соба“, според Шубертовиот „Гудачки квартет бр. 14“, има своја предлошка насловена „Смртта и девојката“. Поаѓајќи од постоечкиот мотив, кој има свои бројни сценски постановки, па дури и екранизација, фабулата на приказната добива свое проширување: Смртта, која копнее по љубов и единство доаѓа меѓу луѓето и се заљубува во Пророкот, па оттргнувајќи го од сите негови повеќе >>

Саша Зуровац In memoriam
"...Еее, људи моји, кака је она Љубица курава,то жив створ не би вјерово’. Таман киша престала, склонимо се ми у мрак, под ону стреху, а ја за_гаче. Кад оно, Бог те мазо, нема гача! Уфатим је одзада – гологуза. А туу смо, мислим се. Ма неам ти ја пуно шта више причати... Гуслам ти ја, гуслам, ноге ми се тресу, кад одозго, с олука, једна капља, ТУП, право овдје за врат, ко да ме неко канџијом ошин’о. Спаде чуна, у секунд испуше ко душица. Пита роспија, шта ти би, повеќе >>

Антолог: БИВШИОТ ТАПАНАР, Херман Бриселманс - Воспевање на грдото
БИВШИОТ ТАПАНАР Херман Бриселманс Издавач: Антолог, 2014 Едиција: Бранови Превод од Фламански: Ели Пујовска   Романот Бившиот тапанар  е огледало на нашата социјална стварност. Распад во движење од коeнема варќање назад. Приказната во ова безмалку перверзно дело на фламанскиот  писател (воедно колумнист и поет) Херман Бриселманс е потреба да се потенцира социјалниот трулеж и да му се вдахне естетска димензија. повеќе >>