вести

Затворање на 8 Филозофски Филмски Фестивал

По осум денови исполнети со филмски остварувања од целиот свет, инаугурирање на филозофијата (и фил(м)ософијата за деца) во Македонија, како и бројни рефлексии со универзитетски професори и режисери на интересни теми од областа на филмот и философијата, со огромна радост и задоволство Ве покануваме на Свеченото затворање на 8. Филозофски Филмски Фестивал кое ќе се одржи вечерва, 19-ти април (четврток) со почеток од 19.00 ч. во Кинотеката на повеќе >>
Дуке Бојаџиев во Филхармонија

Композиторот Дуке Бојаџиев, кој живее и работи во Њујорк, по пауза од две години повторно ќе настапи пред македонската публика со два концерта во Скопје, на 11-ти и 12 мај во Македонската филхармонија. N/A   Настапот ќе биде повеќе >>

Јосипа Лисац во Скопје
Во рамките на својата турнеја, со која ја одбележува 50-годишната кариера, Јосипа Лисац својот последен концерт во оваа низа ќе го одржи во Скопје на 20 април во новата сала на Македонската филхармонија. flaer   Влезниците повеќе >>

8 ФИЛОСОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
12–19 април 2018 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ   Ако уште големиот Аристотел филозофијата ја разбирал како активност на гледање со очите на умот, а филмоткако аудио-визуелна уметност го сфатиме како „уметност на гледањето“ (како да се види, а не само да се гледа), во каква глетка тие се сретнуваат? Што е она што ги поврзува седмата уметност и љубовта кон мудроста? Увидот во овие прашања ни го лоцира родното место и повеќе >>

Македонска рок енциклопедија
Пред издавање на првата „Македонска рок енциклопедија“     Првата „Македонска рок енциклопедија“ е отпечатена на 400 страници, во неа се пишува за 333 македонски музички состави, 2.000 споменати музичари и објавени се околу 400 црно-бели фотографии. Истражувањето на Тошо Филиповски, авторот на повеќе >>

Прес-Филозофски Филмски Фестивал
Прес-конференција на 8. Филозофски Филмски Фестивал     Филозофското друштво на Македонија во улога на организатор на Филозофскиот Филмски Фестивал на 4 април 2018 (среда) со повеќе >>

Филозофски Филмски Фестивал - Кинки мераци!
Ретко имаме можност да најавиме вакви радости за специфични вкусови, од многу сериозна кујна     Секако, како и секоја кујна, има и зајре за сите љубопитни, филмофили и останати засегнати.   Философски Филмски Фестивал - 12 - 19 Април    повеќе >>

41. Денови на македонска музика - програма
41. Денови на македонска музика / 41. Days of Macedonian Music  22.03 - 05.04.2018   Програма: 22.03. (четврток) Македонска филхармонија, 20:00 СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ  Концерт на Македонската филхармонија  Доделување на наградите на СОКОМ  Диригент: Борјан Цанев  Солисти: Александар Иванов - виолина, Игор Иванов - кларинет, Камерен хор „Херувими“ Програма: Сони Петровски, Панде Шахов, повеќе >>

Private Music - Кокан Димушевски на ДММ
PRIVATE MUSIC - Концерт на Кокан Димушевски    Кокан Димушевски - електронски инструменти  Љубиша Кировски - виола    Програма: PRIVATE MUSIC бр.1 (2016) - празен простор - прашалници - жртвен танц   PRIVATE MUSIC бр.2 (2018) - не ми кажа збогум - меѓупростор - ми вети    СКАМА (2018)    PRIVATE MUSIC бр.3 (2018) Тоа е повеќе >>

Денови на македонска музика
„Деновите на македонска музика“ последниве години постојано ги прошируваат рамките на својата програмска концепција вклучувајќи мултимедијални концерти, концерти на електро-акустична и акузматична музика, кои публиката ја носат надвор од вообичаените фестивалски простори во нови, впечатливи концертни амбиенти. Започнувајќи од мини-фестивалот за електро-акустична музика што беше реализиран во 2014 и 2015 година, и продолжувајќи со концертите на акузматична музика на повеќе >>