литература.портрет

Како го читам Блаже Конески денес

Текстот на Мања Величковска, кој беше првонаграден по повод одбележувањето на 70 години од постоењето на Филолошкиот факултет - Блаже Конески, го објавуваме по повод 96 годишнината од раѓањето на Блажета.    Како го читам Блаже Конески денес Мања Величковска   „По извондредно лесната импровизација на некои текстови, одеднаш бев обземен од чувството дека јас песната запрво не ја пишувам, ами повеќе >>
Македонски превод на Шекспир од 1908 година

РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ХАЏИДИМИТРИЕВ ГО ПРЕВЕЛ ШЕКСПИР ВО 1908 ВО ЗАТВОР ВО ТРИПОЛИ       Препевот на штипјанецот Тодор Хаџидимитриев, изработен во ракопис, со курзивно писмо, според сигнатурата е направен во периодот 17-27 април 1908, во периодот додека одлежувал затворска казна покрај пристаништето Триполи (арапски Тарабулис) на источното медитеранското крајбрежје, во повеќе >>

Хаксли му пишува на Орвел: 1984 и храбриот нов свет
Интересна, едонстрана преписка на двајца литерарно-философски гении, кои имаат спротивставени визии за тоа како ќе се одвива процесот и кои ќе бидат методите на потполната контрола. Сигурен сум, сите кои сте кликнале овде, во некој момент ги мачкале на леб секое утро, и нема потреба особено да ги претставувам. Интересен е и исходот, можеби и малку неочекуван (слично како и тоа кој е посилен Роки или Рамбо...).   повеќе >>

Табернакул-среќен 25ти роденден!
Изгледа ова каснава есен била одлична за отворање книжарници, гледам деновиве прославуваа родендени неколку важни скопски книжари. За мене лично ова вреди да се појави кај нас.  Табернакул прославува четврт век постоење.  Уште како клапуш-бруцош, од времето кога Табернакул беше сместен во сегашната билетара на МОБ, знаев, во вакво есенско-меланколично расположение, независно, нели, од годишното време, да се далнам од философски накај центар. повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Гери Виногранд
Јас фотографирам да видам како изгледаат нештата кога се фотографирани.  Гери Виногранд.   повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Хелен Левит
„Немам некоја дарба да зборувам, затоа се изразувам со фотографии.“ Хелен Левит New York, circa 1940, © Helen Levitt. Courtesy Laurence Miller Gallery and/or power House Books   Една од најважните личности во современата повеќе >>

Булгаков. Помен...
На денешен ден, 10 март, 1940 покрај другите настани, вреди да се одбележи во чест на големиот маг на руската литература, Михаил Булгаков. Како многу други гении отаде завесата, и за него повеќе слушнавме по паѓањето на горенаведената, но како ретко кој од тие непознати неговото дело остави многу силен отпечаток и даде една особено занимливо зачинета слика за многу нивоа на тој свет, скриен зад железната завеса.  повеќе >>

Почина Павић, Милорад Павић...
Со сериозна болка и длабоко чувство на загуба со текстов се обидувам да се самоопраам. Во голема мерка затоа што тој до пред неколку дена (30.11.2009) беше едниот од двата живи гении на литературата за ми. И затоа што по нашево медиумско море, полно со изјави од идијотите од големиот брат, малата сестра, детската соба, собраниската седница, маалскиот фестивал... освен неколку линкови на пар места, не се најде тастатура или глас јуначки да спастри едно видување на преминувањето на повеќе >>

Светот го разбирам како... една гоооооолема библиотека!
Без воведи, должења и слично веднаш преминувам на главното. Ваква е работата. На една брачна двојка пред некоја година и текнало следново: Да отвори страна на интернет која ќе биде дом на (ајде да го наречеме) проектот- Book crossing или во слободен превод, книги во движење. Дали? Како? Што? За да учествувате треба да се зачлените на click here Едноставно е и бесплатно. Потоа ја повеќе >>

Edvin Biuković (1969-1999)
Пролетта 2003 година од Загреб ми стигна веројатно најдобриот пакет што некој некогаш го испратил. Тогаш најновиот албум на Pips,Chips&Videoclips - Drveće i rijeke, книгата Koncert za tequilu i apaurin од Edo Popović и стрипот Grendel Tales: Ponos vragova на Edvin Biuković и Darko Macan. Фала Владо! До тогаш немав слушнато за Edvin. Ponos Vragova го прочитав во еден здив. И после многу кратко време веќе ми беше јасно зошто Edvin бил, но и ќе остане најголемиот! Генијални цртежи, повеќе >>