литература

Како го читам Блаже Конески денес

Текстот на Мања Величковска, кој беше првонаграден по повод одбележувањето на 70 години од постоењето на Филолошкиот факултет - Блаже Конески, го објавуваме по повод 96 годишнината од раѓањето на Блажета.    Како го читам Блаже Конески денес Мања Величковска   „По извондредно лесната импровизација на некои текстови, одеднаш бев обземен од чувството дека јас песната запрво не ја пишувам, ами повеќе >>
Македонски превод на Шекспир од 1908 година

РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ХАЏИДИМИТРИЕВ ГО ПРЕВЕЛ ШЕКСПИР ВО 1908 ВО ЗАТВОР ВО ТРИПОЛИ       Препевот на штипјанецот Тодор Хаџидимитриев, изработен во ракопис, со курзивно писмо, според сигнатурата е направен во периодот 17-27 април 1908, во периодот додека одлежувал затворска казна покрај пристаништето Триполи (арапски Тарабулис) на источното медитеранското крајбрежје, во повеќе >>

Антолог: БИВШИОТ ТАПАНАР, Херман Бриселманс - Воспевање на грдото
БИВШИОТ ТАПАНАР Херман Бриселманс Издавач: Антолог, 2014 Едиција: Бранови Превод од Фламански: Ели Пујовска   Романот Бившиот тапанар  е огледало на нашата социјална стварност. Распад во движење од коeнема варќање назад. Приказната во ова безмалку перверзно дело на фламанскиот  писател (воедно колумнист и поет) Херман Бриселманс е потреба да се потенцира социјалниот трулеж и да му се вдахне естетска димензија. повеќе >>

АНТОЛОГ : Инкарнација на безнадежноста [Смртта вози ауди, Кристијан Банг Фос]
Дело: Смртта вози ауди Автор: Кристијан Банг Фос Издавач: Антолог Едиција: Бранови Превод од дански: Лара Крстева-Ичокаева Смртта вози ауди е повеќе >>

Станка Храстељ
Станка Храстељ ја запознавме на саемот на книга на штандот на Готен. Ведра, расположена и малку замислена. Во Скопје е на едномесечен творечки престој, како прва гостинка за 2016та година на резиденцијалната програма за книжевници, која оваа година се одвива под мотото „Апсолутно модерен“, во организација на издавачката куќа Готен, а под покровителство на мрежата Традуки и градот Скопје. Формално за неа можеме да кажеме дека е добитничка на неколку значајни повеќе >>

Ars Libris: Прво лице еднина
Лунгина / Дорман Прво лице еднина Животот на Лилјана Лунгина раскажан од неа во филмот на Олег Дорман Издавач: Ars Libris, Скопје, 2015 Едиција: Прошетка низ Европа Превод од руски јазик: Павел Попов Оригиналниот наслов на книгата Podstrochnik, преведено од Руски, значи "збор по збор", а кај нас преведена како Прво лице еднина, претставува писмен препис или транскрипт на истоимениот документарен филм на повеќе >>

За тенката врска помеѓу традицијата и љубовта – ЧЕСТ, Елиф Шафак
Наместо со турски серии,  полнете ја душата со квалитетна турска литература!   Само што ги испративме мексиканските сапуници, пристигнаа нови, турски серии, кои се шират со брзина на светлината низ сите канали. Со навлегувањето на турските серии во телевизиското мени, љубителите на пишаниот збор, трагачите жедни по знаење за обичаите, верите и другите култури, можат исто повеќе >>

Телото во кое треба да се живее, Петар Андоновски
Во периодов што претстои, ви нудиме текстови кои се плод на иницијатива помеѓу Катедрата за Општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, односно доцент-др. Владимир Мартиновски, неговите студенти и нашата маленкост. повеќе >>

Прво лице еднина
Лунгина / Дорман Прво лице еднина Животот на Лилјана Лунгина раскажан од неа во филмот на Олег Дорман Издавач: Ars Libris, Скопје, 2015 Едиција: Прошетка низ Европа Превод од руски јазик: Павел Попов Оригиналниот наслов на книгата Podstrochnik, преведено од Руски, значи "збор по збор", а кај нас преведена како Прво лице еднина, претставува повеќе >>

Хаксли му пишува на Орвел: 1984 и храбриот нов свет
Интересна, едонстрана преписка на двајца литерарно-философски гении, кои имаат спротивставени визии за тоа како ќе се одвива процесот и кои ќе бидат методите на потполната контрола. Сигурен сум, сите кои сте кликнале овде, во некој момент ги мачкале на леб секое утро, и нема потреба особено да ги претставувам. Интересен е и исходот, можеби и малку неочекуван (слично како и тоа кој е посилен Роки или Рамбо...).   повеќе >>