изложба.портрет

52 мајстори на фотографијата - Дајен Арбас

„Фотографијата е тајна за тајната. Колку повеќе ти кажува, толку помалку знаеш.“ Дајен Арбас   © Diane Arbus, Woman in hat with roses and butterfly sunglasses   повеќе >>
52 мајстори на фотографијата - Роберт Френк

„Секоја фотографија мора да има една карактеристика, а тоа е човечноста на моментот. Ова е реализам во фотографијата. Но, реализмот не е доволен. Покрај него мора да постои и визија, и тоагш овие два елемента ја сочинуваат добрата фотографија.“    повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Дејвид Лашапел
„Луѓето велат дека фотографиите не лажат. Моите лажат.“ Дејвид Лашапел Дејвид Лашапел е меѓународно познат по неговиот исклучителен талент во комбинирање на хипер-реалистичната естетика со субверзивни општествени пораки.   повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ени Лебовиц
„Она што го гледате на моите фотографии е тоа дека јас не се плашам да се заљубам во овие луѓе.“ Ени Лебовиц.   © Annie LEIBOVITZ, Meryl Streep, 1981 повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ман Реј
„Фото апаратот не ја прави фотографијата. Да се направи фотографија, потребно е да има: фото апарат, фотограф и пред се, предмет на фотографирање. Предметот (субјектот) на фотографирањето го насочува нашиот интерес за фотографијата.” Ман Реј   повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Стив Меккари
“Она што е важно во мојата работа е индивидуалната фотографија. Јас фотографирам повеќе фотографии кога тоа се бара за некој фото есеј или репортажа и тие фотографии мора да функционираат како целина. Но, она што е најважно за мене е дека секоја фотографија постои сама за себе, со свое значење и чувства.”  Стив Меккари.   повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ралф Гибсон
“Фотографската техника не е никаква тајна и – доколку Ве интересира – лесно можете да ја совладате. Но инспирацијата доаѓа од душата и кога музата не е тука покрај Вас, дури и најдобриот светломер не помага. Во нивните биографии, за уметниците како Микеланџело, Да Винчи и Бах е кажано дека нивната највредна техника била нивната способност да се инспирираат себеси. Ова важи за сите уметници; тогаш кога имате нешто да кажете, ќе се најде начин тоа и да го кажете”. повеќе >>

Јане Љоровски – фотографии од дипломската изложба
Изложбата е интересна од многу аспекти, а нас не заинтересира затоа што станува збор за фотографии на сцена под УВ светло. Бидејќи заклучокот од неговиот теоретски дел го сметаме за авторско дело исто како и фотографиите, заедно со фотографиите, ви го пренесуваме и него. повеќе >>

Петар Хаџи Бошков - синоним за македонска современа скулптура
Скулпторот Петар Хаџи Бошков е врсник на револуционерните и авангардните пулсирања во ликовниот живот на нашата земја во педесетите години на XX век. Во 1953 година Петар Хаџи Бошков завршува Академија за ликовни уметности во Љубљана. Тој своето творештво и битка за самостојна скулпторска артикулација ја продолжува во Скопје. Во таканаречената "нулта точка" од почетокот на неговото творештво, создава еден вид на компромис со Аристотеловиот мимезис, кој повеке се повеќе >>

Lucian Freud 1922-2011
Во добра старост. Роден на 08.12.1922, почина на 20.07.2011. Веројатно живееше и сликаше по ист рецепт, полека, со вкус, „господски“, натенане. Според рецептот на античките философи-неговото дело и неговото однесување веројатно биле компатибилни. Неговите слики, за разлика од голем дел негови современици кои работеле фуриозно, се развивале полека...Многу го користел телефонот-ама не давал број никому. Сликал многу, ама малку откривал. До пред некој ден - еден од најимпресивните уметници на повеќе >>