изложба

Сали Ертунч - за политичката коректност

Во пресрет на изложбата со наслов кој прецизно брцка во една болна точка на современото живеење, (една од улогите на уметниците беше тоа-нели?). Со радост и мерак го направивме ова интервју. Сали беше исклучително љубезен, отворен и, ретко прониклив, топол собеседник. Сето тоа го обои процесот со една доза на пријатно уживање во хаосот на секојдневната рутина. повеќе >>
Блашка Миева - Играта на водата

Блашка Миева е сликарка од Скопје, од поновата генерација. Дипломирала на ФЛУ – Скопје, на отсек сликарство, под менторство на професорот Вело Ташовски. Нејзините дела се доживуваат некако интимно, прецизно а ненаметливо, скромно, чисто или прочистено, а длабоко. Како најава за нејзината следна изложба, инспирирана од водата, го направивме ова кратко интервју. (од каталогот за изложбата)... Движењето на водата, флуидноста и судирот кои повеќе >>

Мединa Гициќ - Bulberry
    Секогаш сме на страната на млади, свежи, креативни и луѓе на кои им се познава дека посветено, поштено  си одработуват она каде што им е страста. Мисс Bulberry делува како таква. И приде! Не дека е бескраен анонимус, ама секако, сакаме да и дадеме дел од нашиот скромен простор. Изработува разноразни тракатанци со раце, со страст и мерак. Да чуеме : повеќе >>

Ерина Богоева
Неодамна ви најавивме за изложбата на Ерина Богоева. Повеќе информации за Ерина и за изложбата можете да видите во ВЕСТИ. Бидејќи нејзиниот креативен потенцијал е толку очигледен а она што го работи едноставно инспиративно, ова интервју го направивме со повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Дајен Арбас
„Фотографијата е тајна за тајната. Колку повеќе ти кажува, толку помалку знаеш.“ Дајен Арбас   © Diane Arbus, Woman in hat with roses and butterfly sunglasses   повеќе >>

Иза Рутковска @ Скопје Креатива
Иза ја запознавме на Скопје Креатива. Фестивал кој мрзливите скопјани и покрај одличните предавачи, голем број занимливи предавања и презентации, но пред се ретко квалитетни гости, сепак не успеа да ги донесе надвор од редовната маршрута во број кој би се очекувал. Иза се претстави со своите проекти или акции или како сакате наречете ги, и го испровоцира вниманието на сите присутни. Зборуваше за своите инсталации и интервенции во простор. На пример за повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Роберт Френк
„Секоја фотографија мора да има една карактеристика, а тоа е човечноста на моментот. Ова е реализам во фотографијата. Но, реализмот не е доволен. Покрај него мора да постои и визија, и тоагш овие два елемента ја сочинуваат добрата фотографија.“    повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Дејвид Лашапел
„Луѓето велат дека фотографиите не лажат. Моите лажат.“ Дејвид Лашапел Дејвид Лашапел е меѓународно познат по неговиот исклучителен талент во комбинирање на хипер-реалистичната естетика со субверзивни општествени пораки.   повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ени Лебовиц
„Она што го гледате на моите фотографии е тоа дека јас не се плашам да се заљубам во овие луѓе.“ Ени Лебовиц.   © Annie LEIBOVITZ, Meryl Streep, 1981 повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ман Реј
„Фото апаратот не ја прави фотографијата. Да се направи фотографија, потребно е да има: фото апарат, фотограф и пред се, предмет на фотографирање. Предметот (субјектот) на фотографирањето го насочува нашиот интерес за фотографијата.” Ман Реј   повеќе >>