филм.портрет

Саша Зуровац In memoriam

"...Еее, људи моји, кака је она Љубица курава,то жив створ не би вјерово’. Таман киша престала, склонимо се ми у мрак, под ону стреху, а ја за_гаче. Кад оно, Бог те мазо, нема гача! Уфатим је одзада – гологуза. А туу смо, мислим се. Ма неам ти ја пуно шта више причати... Гуслам ти ја, гуслам, ноге ми се тресу, кад одозго, с олука, једна капља, ТУП, право овдје за врат, ко да ме неко канџијом ошин’о. Спаде чуна, у секунд испуше ко душица. Пита роспија, шта ти би, повеќе >>
52 мајстори на фотографијата - Вилијам Клајн

„Бидете свои. Јас многу повеќе сакам да видам нешто, па дури и да не е којзнае што, само тоа да не не изгледа како дело од некој друг.“ Вилијам Клајн.   © William Klein, Bikini, Moscow (1959) повеќе >>

Телото, општеството и метафизичкото во научно-фантастичните филмови на Дејвид Кроненберг
Дејвид Кроненберг немал можност во својата младост да пронајде истомисленци во филмскиот свет, па затоа патот на овој ексцентричен уметник се развивал сосема спонтано и природно. Неговата желба да се занимава со филмот се јавува дури  во неговата доцна младост, а неговата страст кон литературата се развивала уште во најраните години од неговото детство. Кроненберг не можејќи да го пронајде својот сопствен глас во обидите за креирање на посериозно книжевно дело, тој повеќе >>

Интервју со Милчо Пипин, фотограф
  Проследете го интервјуто со еден „нашинец“ кој живее, работи и заработува од фотографија, на другиот крај на земјината топка. (превземено од страната на Фото Сојузот на Македонија http://fotosojuz.mk/)  ФСМ: Здраво Милчо. Како си? Во каков период те наоѓаме? повеќе >>

Јиржи Трнка - Мајсторот на анимацијата и куклената магија
Во време кога анимацијата со кукли сè уште го наоѓала својот пат во западна Европа и Америка, вековната кукларска традиција во земјите во источна Европа придонела таа својот зенит да го достигне токму тука. Посебен приденес во овој развој, несомнено се припишува на еден од најголемите европски и светски аниматори, чие творештво нескромно се врзува со почетоците на гранката наречена куклена анимација. повеќе >>