филм.интервју

Контракадар

Ова итервју е направено некаде во јуни 2016, во моментот кога беше готово, почна летната пауза за проекции, па еве, сега се навраќаме на приказната. Во дворчето на АКСЦ разговаравме со контракадраш(к)ите: Ирина Максимовска, Иво Бару и Стефан Петровски.  Чувари на племенскиот дух. Чувари на митскиот оган, кој во ладните вечери го бодри и заживува духот на човекот и ја поттикнува креацијата. И ре-креацијата. Колектив за кој многумина би рекле дека е крајно повеќе >>
Утрински разговор со Ветон Нурколари

Интервју со Ветон Нурколари, уметнички директор на филмскиот фестивал Докуфест од Призрен. Настан што не треба да го пропуштат скопските филмофили. Тој ни дава идеја за душата на фестивалот. Утринава Ветон избра две седишта надвор од отвореното кино.   ЛП: Го покривам фестивалот веќе 6 години, се знаеме подолго време, иако ретко налетуваме еден на друг и кога ќе го сториме тоа, кулминираме со 30 секундни разговори. повеќе >>

Бруно Делбонел [Специјална Златна Камера 300]: Она што го користам за моите концепти е музиката
uncredited Претпоставувам сите знаеме дека на крајот од секој филм има уште нешто, што мене ми е познато како шпица, (а можеби има и некое друго по-профи име како closing credits). Да, тоа е делот после крајот, каде обично на црна основа и обично од долу нагоре, по екранот шеткаат имиња на луѓето кои имале некој удел во реализацијата (cast & crew). Шо фино! Во главно, ова ги занима дечките од филмската уметност (читај бизнис), ама и ич да не ве интересирало, во сите нормални повеќе >>