блог

СЕКС НА СОЦИЈАЛИСТИЧКИ НАЧИН

Сто години по октомвриската револуција, ред е да се потсетиме на некои „работи“ кои ни ги донесе попатно.    СЕКС НА СОЦИЈАЛИСТИЧКИ НАЧИН Социолошка студија спроведена во повеќе >>

МОБ-ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ     © hakfin повеќе >>

Брждани
Селото Брждани е десетина километри оддалечено од Кичево, оддесно од магистралниот пат кој води кон Демир Хисар и Битола. На 600 до 900 повеќе >>

Селото Судиќ
Почнуваме со патеписи на Тања Кузмановска, која ќе ги објавува на својот блог и во нашава меана. Нејзиното отворање е за селото Судиќ.  повеќе >>

Викинзите на Балканот
  Во 1989 г. престојував во Шведска, еден месец, јули, вистинско лето. Тамошните колеги од мојата бранша ми укажаа на над 10 камени стени, споменици со викиншки руни, на кои пишува дека во 10 и 11 век нордијци се бореле во источниот Медитеран, од страната на ромејскиот цар.  Да бидам попрецизен, се мисли на Византија, но тој термин не се користел во времето кога постоела државата. Внесен е во 18 век од францускиот повеќе >>

EXPO 2015
(Или задоцнет осврт на овој саем) Многу често вестите за големите светски настани ја одминуваат Македонија, а нашата јавност останува речиси и без никаква информација за нив. Големата светска изложба EXPO 2015 не беше исклучок од ова правило. Но ова и не треба изнанадува затоа што живееме во земја во која медиумите се преокупирани со внатрешно-политичките превирања. Вестите од светот обично се сведуваат на телеграфско бележење на несреќите и повеќе >>

АПОТЕОЗА НА ДЕНГУБАТА - ПОФАЛБА НА МРЗАТА
Безделничари од сите земји – забушавајте! БИБЛИЈА ЗА БЕЗДЕЛНИЦИ  Работата го создала човекот. Тоа мислење се провлекува од Антиката, преку Енгелс и Маркс, се` до денес. Еврипид сметал дека работата е извор на угледот, а Ниче пак, рекол дека сите големи луѓе се големи работници. Античкиот поет Хесиод напишал дека не работата, туку мрзата е срамотна. Македонскиот фолклор во својата ризница од повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ричард Аведон
    002 / Richard AVEDON © The Richard Avedon Foundation Andy Warhol and members of The Factory: Gerard Malanga, poet; Viva, actress; Paul Morrissey, director; Taylor Mead, actor; Brigid Polk, actress; Joe Dallesandro, actor; Andy Warhol, artist, New York, October 9,1969 „Моите портрети зборуваат повеќе за мене отколку за луѓето што ги повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ансел Адамс
Со големо задоволство ја почнуваме рубриката 52 мајстори на фотографијата, од Драги Неделчевски. Како што и самиот наслов кажува, се работи за рубрика во која еднаш  неделно, ќе се објавуваат куси информации за големите мајстори на фотографијата низ нејзината историја. Ваше е да читате и да истражувате понатаму. Почнуваме со кој ако не со легендарниот повеќе >>