музика


Spoon – They Want My Soul [Loma Vista, 2014]

Кога некој „си свирка“, барем ние тука, во преполнава со басни Македонија, сакаме да кажеме оти некому „ич не му чуе“. Или да не користам една за да објаснам друга фраза – мислиме на луѓе кои воопшто не се заинтересирани. За ништо и за никого. Селото кај и да е ќе изгори, тие не го ни побарале чешелот, а камо ли да го забришат огледалото за да си ја наместат фризурата. Неважно е што гладуваат, побитно им е да нагласат до кој степен „мува не ги лази“ (ете, трета повеќе >>концерт


De:sonanz 2014

филм


Cinedays 2014 - Birdman: or (The Unexpected Virtue of Ignorance), [Alejandro González Iñárritu, 2014]

Birdman, последниот филм на Алехандро Гонзалез Ињариту, е филм кој по сензибилитетот и по пристапот на работа се издвојува од неговите претходни дела. Филмот беше сосема добро прифатен кај жирито и меѓу публиката на фестивалите на кои досега бил прикажуван. Во Венеција се закити со дури четри награди, а најверојатно ќе биде и еден од кандидатите за Оскар. Без оглед на фестивалската рецепција, станува збор за фантастично филмско авторско дело на еден од највпечатливе повеќе >>

плагиј.арт


Телото, општеството и метафизичкото во научно-фантастичните филмови на Дејвид Кроненберг

Дејвид Кроненберг немал можност во својата младост да пронајде истомисленци во филмскиот свет, па затоа патот на овој ексцентричен уметник се развивал сосема спонтано и природно. Неговата желба да се занимава со филмот се јавува дури  во неговата доцна младост, а неговата страст кон литературата се развивала уште во најраните години од неговото детство. Кроненберг не можејќи да го пронајде својот сопствен глас во обидите за креирање на посериозно книжевно дело, тој повеќе >>